Yapay zekaya her şey sorulur mu? Uzmanı yanıtladı

Yapay Zekanın Etkin Kullanımı İçin Maliyetler Göz Önünde Bulundurulmalı

Her alanda önemi giderek artan yapay zeka teknolojisi, gereksiz ve uzun sorgulardan kaçınarak maliyetleri düşürmeyi sağlıyor. Veri merkezlerinin ve yapay zeka modellerinin enerji tüketimi, çevresel ve ekonomik açıdan önemli bir konudur.

Yapay zeka modellerinin çalıştırılması, özellikle büyük dil modellerinin enerji ve altyapı gereksinimleri nedeniyle kaynak harcamasına sebep olabilir. Bu yüzden, her sorgunun sistemler üzerinde yük oluşturduğu ve maliyetlere yol açtığı vurgulanmaktadır.

Yapay Zekanın İş Dünyasındaki Rolü

Türkiye Yazılımcılar Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Çalış, yapay zekanın iş dünyasında heyecan verici fırsatlar sunduğunu ve önemli değişimlere neden olduğunu belirtiyor. Yapay zeka teknolojisinin otomasyon yetenekleri, rutin görevlerin makinelere geçişine öncülük ederken yeni iş alanları da ortaya çıkarıyor.

Çalışmalarına değinen Çalış, yapay zekanın iş süreçlerini verimli hale getirerek karar alma süreçlerini desteklediğini vurguluyor.

Yapay Zeka Kullanımında Dikkate Alınması Gerekenler

Çalış, yapay zeka teknolojisinin maliyet hesaplamalarının büyük dil modellerinin geliştirilmesinde önem taşıdığına işaret ediyor. OpenAI Üst Yöneticisi Sam Altman’ın nezaket ifadelerinin maliyet oluşturabileceğini belirtiyor ve her sorgunun maliyet içerdiğine dikkat çekiyor.

Çalış, yapay zeka modellerini kullanırken her sorgunun maliyetinin göz önünde bulundurulması gerektiğini ve gereksiz ifadelerden kaçınılmasının maliyetleri düşürebileceğini savunuyor.

Yapay Zeka Uygulamalarının Gelişimi İçin Öneriler

Çalış, Türkiye’nin yapay zeka rekabetinde ilerlemesi için stratejik adımlar atılması gerektiğini vurguluyor. Bu adımlar arasında eğitimde yapılan iyileştirmelerin yanı sıra önemli kurumsal ve sektörel altyapı değişiklikleri yer alıyor.

Çalış, yapay zeka konusunda yapılacak yatırımların, ülkenin rekabet gücünü artırmada önemli bir rol oynayacağını belirtiyor.

Related Posts

Ziraat Bankası’ndan 32,7 milyar TL’lik net kar

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, “Sürdürülebilir gelir artışı ve güçlenen finansal yapımızla bankamız, yılın ilk çeyreğinde 32,7 milyar TL net kar elde ederek, sektörün yine en karlı bankası oldu.” ifadelerini kullandı.

5 büyük market zincirine toplam 231 milyon TL ceza

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan; yakın tarihte yapılan denetimlerde 5 büyük zincir markete toplamda 231 milyon TL ceza kestiklerini söyledi. Gürcan ayrıca 81 ilde bu güne kadar 160 binin üzerinde firma ve 1.2 milyonun üzerinde ürünü denetlediklerini ve bu denetimler sonunda da yılbaşından bugüne kadar 529 milyon Türk Lirası’nın üzerinde idari para cezası uyguladıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş