TL’nin reel değerinde kayıp

TCMB, TL’nin Reel Değerindeki Düşüşü Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasının uluslararası para birimleri karşısındaki reel değerini gösteren Reel Efektif Döviz Kuru (REDK) verilerini açıkladı. Haziran ayına ait geçici veriler, TL’nin reel anlamda değer kaybettiğini ortaya koydu.

TÜFE Bazında Endeks Geriledi

TCMB’nin yayımladığı 2003=100 bazlı endekse göre, TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) bazında reel efektif döviz kuru, mayıs ayına kıyasla 1,19 puan düşerek 69,97 seviyesine indi. Bu değer, Türk lirasının satın alma gücünde bir azalma yaşandığına işaret ediyor.

Mayıs ayında aynı endeks 71,16 düzeyindeydi. Böylece haziran ayında TL’nin reel alım gücünde düşüş yaşanmış oldu.

Aynı dönemde Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) bazında hesaplanan reel efektif döviz kuru da 0,98 puanlık bir azalışla 92,71 seviyesine geriledi. Bu oran mayısta 93,69 olarak açıklanmıştı.

Yıllık Bazda Karışık Seyir

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla, TÜFE bazında endeks 3,13 puan artış gösterirken, ÜFE bazında ise 2,52 puanlık bir düşüş kaydedildi. Bu durum, TL’nin tüketici bazında yıl genelinde bir miktar güçlenmiş gibi görünmesine karşın, üretici fiyatlarına göre değer kaybettiğini gösteriyor.

REDK Nedir?

Reel Efektif Döviz Kuru Endeksi, TL’nin döviz sepeti karşısındaki enflasyon etkisinden arındırılmış değerini ölçer. Endeksin 100’ün altında olması, TL’nin tarihi ortalamalara göre düşük değerli olduğunu gösterir.

Related Posts

Dev bankadan altında yeni rekor tahmini!

Yatırım bankası Goldman Sachs, altın fiyatlarıyla ilgili uzun vadeli yükseliş beklentisini korudu. Merkez bankalarının talebi ve küresel belirsizlikler altın fiyatlarını yukarı taşıyabilir.

Tavuk eti üretimi mayısta yıllık bazda arttı

Türkiye genelinde tavuk eti üretimi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 artarak 241 bin 782 tona yükselirken, tavuk yumurtası üretimi yüzde 13,5 azalışla 1 milyar 526 milyon 665 bine geriledi.

Borsa günü yükselişle tamamladı: En çok kazandıran sektör finansal kiralama faktoring oldu

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 0,26 yükselerek günü 10 bin 358,46 puanla tamamladı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,34 ile finansal kiralama faktoring olurken, toplam işlem hacmi 113,6 milyar lira oldu.

Türkiye M&A raporu: Orta ölçekli şirketler küresel yatırımcıların radarında

Makroekonomik göstergelerin yakından takip edildiği; jeopolitik gerilimlerin, ABD seçimlerinin ve düzenleyici baskıların yön verdiği 2024’ün belirsizlik iklimi, küresel birleşme ve satın alma faaliyetlerinde de hissedildi. Kurumsal finansman …

Bir rakı grubuna daha zam geldi!

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, bir rakı grubuna zam geldiğini duyurdu.

Altın piyasasında hareketlilik: Fiyatlar yeniden yükseliyor! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 10 Temmuz 2025 Perşembe altın fiyatları…

10 Temmuz 2025 Perşembe altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 10 Temmuz 2025 Perşembe altın fiyatları…