Sivas’tan Japonya’ya Esmer Tuz İhracı

Sivas’ın Zara ilçesinde Beydağı’nın eteklerindeki tuzlada çıkarılan “esmer tuz” olarak adlandırılan kaya tuzunun yaklaşık 50 tonu Japonya’ya ihraç ediliyor.

İlçe merkezine 60 kilometre uzaklıktaki Kardere köyünde kil havuzlarında yapılan ve büyük emeklerle toplanan kaynak tuzunun haziran ayında başlayan hasadı, ekimin ortalarına kadar sürüyor.

Tuzlanın kadın işletmecisi Habibe Belgin Yılmaz, AA muhabirine, 84 mineralli ve 3 elementli tuzun genellikle salamurada, tere yağında, turşu ve peynirde kullanıldığını söyledi.

Bu tuzu, rengi dolayısıyla “esmer tuz” olarak adlandırdıklarını anlatan Yılmaz, “Burada doğal yöntemle, iş makinesi kullanmadan tuzu çıkarıyoruz. Yıllık üretimimiz 350 ton civarında. İç piyasada yoğun ilgi görüyor, özellikle bölge halkının çok talep ettiği bir tuz.” dedi.

Yılmaz, çevre iller Malatya, Erzincan ve Tokat’ta tuzun yoğun talep gördüğünü, ürettiklerinin bir kısmını da Japonya’ya sattıklarını dile getirdi.

Japonya’ya yılda yaklaşık 50 ton tuz gönderdiklerini anlatan Yılmaz, “Bu tuzu genelde Japonya tercih ediyor. Japonya’nın çok ünlü ve pahalı bir tuzu var, mineral değerleri o tuzun bir tık üzerine çıkıyor.” şeklinde konuştu.

Beydağı’nın eteklerinde 1570 metre yükseklikteki tuzlada çıkarılan tuzun, Japonya’da sofralara lezzet katmasından mutlu olduklarını aktaran Yılmaz, haziranın ilk haftasında başlayan hasadın sürdüğünü kaydetti.

Hasat devam ediyor

Esmer tuzun, tuzlada üretilen diğer tuzlara göre daha geç hasat edildiğine değinen Yılmaz, şöyle devam etti:

“Ekimin ortalarına kadar hasat sürebiliyor. Bu tuzun kaynağı Beydağı’nın eteklerinden geliyor. Kalite anlamında bölgemizin ve Türkiye’nin en iyi tuzlarından biri diyebiliriz. Havuzlarımız aslında kil havuzları, kil havuzunda tuz yapıldığında tabanında toprak ve taş kalıntıları bırakıyor. Biz özelikle tuzun renginin topraktan gelmediğini, suyun renginden kaynaklandığını ispatlamak adına bir çalışma başlatmıştık. Bunun içinde gıda yönetmeliğine uygun olan brandalar kullanıyoruz. Bu brandaları da bir sezonluk olarak kullanıyoruz. Daha sağlıklı tuz elde etmek için bunu yapıyoruz. Bütün dosyalarını da muhafaza ediyoruz. Bu şekilde sağlıklı bir tuz elde etmiş oluyoruz.”

Yılmaz, tuzun analizinin hasat sezonun başında, ortasında ve sonunda yapıldığına dikkati çekerek, “Tuzlarımızın hiçbirinde mikro plastik dediğimiz ürünler bulunmuyor. Kalite anlamında da mineral açısından da Türkiye’nin en iyi tuzu diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Borsaya ilgi artıyor: Fonlar yatırımcıların radarında

Geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul, küresel piyasalardaki dalgalanmalara rağmen güçlü bir yükseliş trendi yakalayarak kendi rotasını çizdi. Yatırımcı ilgisinin yön değiştirdiği son dönemde, finansal kiralama hariç ulaştırma ve turizm hisseleri ön plana …

Milyonlarca memuru ilgilendiriyor: Son 5 gün!

Kamu çalışanlarının 2026-2027 dönemine dair mali ve sosyal haklarını belirleyecek 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde 1 Ağustos’ta başlayan süreçte, kamu işveren heyetinin ilk zam teklifini 15 Ağustos’ta sunması bekleniyor.

SGK, acılı aileleri kalbinden vurdu

Görev başında hayatını kaybeden güvenlik güçleri için TSK ve Emniyet ‘şehit’ dedi, SGK ise haklarını reddetti. Ailelere maaş bağlanmadığı gibi, ödenen paralar da geri istendi.

Aydın’da Domates Sezonu ve Kış Hazırlıkları

Aydın’da domates sezonu hareketlenirken, vatandaşlar kış hazırlığı için balkon ve terasları renklendiriyor.

Tarım için iş birliği ziyareti

Aydın Ticaret Borsası, yeni İl Tarım Müdürü Ayhan Temiz’i ziyaret ederek iş birliği yapacak.

Ümit Özdağ artan kira fiyatlarına tepki gösterdi

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, kira artış oranı ile emekliye zam arasında oluşan uçuruma tepki gösterdi. Sosyal meyda hesabından açıklama yapan Özdağ, şu ifadeleri kullandı: “Ağustos 2025 kira artış oranı %41,13. Emekliye yapılan zam %17 …