Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Keşmir: Hindistan ve Pakistan Arasındaki Tartışmalı Bölge

Keşmir bölgesi, Hindistan ve Pakistan arasındaki 70 yıldan fazla süren anlaşmazlığın merkezinde bulunmaktadır. Bu bölge, 22 Nisan’da 26 turistin öldürüldüğü saldırı ve ardından 7 Mayıs’ta gerçekleşen Hindistan’ın hava saldırıları ile tekrar gündeme geldi.

1947 yılında Hindistan’ın bağımsızlığını ilan etmesi ve ardından Pakistan’ın kurulmasının asılından beri Keşmir, iki ülke arasında süregelen bir anlaşmazlık konusudur. Bölge, dünyanın en askerileşmiş bölgelerinden biridir.

Keşmir üzerinde hem Pakistan hem de Hindistan hak iddia etmekte olup, bu iki nükleer güç, bölgenin kendi sınırlarında kalan kısımlarında kısmi kontrol sahibidir. Aynı zamanda bölgenin bir kısmı da Çin’in kontrolü altındadır.

Hindistan ve Pakistan arasındaki anlaşmazlık, Keşmir lideri Hindu Hari Singh’in imzaladığı geçici anlaşmanın yorumlanmasıyla da devam etmektedir. Pakistan, Keşmir’in statüsünün belirlenmesi için referandum talep ederken, Hindistan ise bölgenin Hindistan ve Pakistan arasındaki müzakereler yoluyla çözümlenmesi gerektiğini savunmaktadır.

Her ne kadar taraflar arasında 1972’de imzalanan “Simla Anlaşması” ile kontrollü bir hattın belirlenmesi kararı alınsa da, Keşmir’in siyasi statüsü hala belirsizliğini korumaktadır. Bu anlaşmazlık, bölge halkı tarafından da bağımsızlık taleplerine neden olmaktadır.

Keşmir, yıllar boyunca Hindistan ve Pakistan arasında savaşların sebebi olmuş; bölgede yaşanan karmaşık durum, 1989’da başlayan isyan ile daha da derinleşmiştir. Bu çatışmalar, on binlerce insanın hayatını kaybetmesine ve bölgede uzun süren çatışmalara sebep olmuştur.

Cemmu-Keşmir eyaletinde 2019’da alınan özerklik statüsü kararı, bölgedeki gerilimi artırmış ve Hindistan ve Pakistan arasındaki anlaşmazlığı daha da derinleştirmiştir. İki ülke arasında barışçıl bir çözüm sağlama konusunda henüz bir ilerleme kaydedilememiştir.

Related Posts

ABD Kızıldeniz’de bir uçak daha kaybetti

ABD Donanması’na ait bir savaş uçağı, USS Harry S. Truman uçak gemisinden kalkışının ardından Kızıldeniz’e düştü. ABD, son 10 gün içinde ikinci kez Kızıldeniz’de uçak kaybetti.

Murat Ongun: Ortada gerçekten izaha muhtaç tuhaf bir durum var

İBB soruşturmasında tutuklu bulunan Medya AŞ Genel Müdürü Murat Ongun, İBB’ye yönelik ikinci dalga soruşturmasının tutanaklarını değerlendirdi. Ongun, “Tutuklananların bazılarının adını dahi ilk kez duydum. Bir bölümünü görsem tanımam. Ayrıca bir kısmı da AK Parti döneminde göreve başlamış kişiler.” ifadesini kullandı.

Yeni papa seçiliyor… Vatikan’da ‘konklav’ başladı

Papa Françesco’nun ölümünün ardından 133 kardinal, yeni papayı seçecekleri ‘konklav’ süreci için sıkı gizlilik önlemleri altında Sistine Şapeli’nde toplanıyor. Cep telefonu sinyalleri kesildi, sessizlik yemini edildi. Artık gözler bacadan yükselecek beyaz dumanda olacak.

Yunanistan’dan ‘Türkiye’ itirafı: Bağımsız savunma sanayisi ile güçlü bir unsur

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Türkiye’nin, kendi bağımsız savunma sanayisi ile hem bölgesel hem de uluslararası alanda güçlü bir unsur olduğunu söyledi.

Yedi yavru kuyuya düştü! İtfaiye kurtardı

Antalya’nın Serik ilçesinde kuyuya düşen 7 köpek yavrusu, itfaiye ekiplerince kurtarıldı.

Fiziki saldırı ardından CHP’de ilk grup toplantısı | Özel’den mesaj: Bize, bana, size yazılmış açık bir mektuptur!

Fiziki saldırı ardından CHP’de ilk grup toplantısı | Özel’den mesaj: Bize, bana, size yazılmış açık bir mektuptur!