Asya borsaları karışık seyrediyor: 24 Nisan 2025 Perşembe Asya borsalarında son durum

Küresel Piyasalarda Ticaret Savaşı Endişesi Devam Ediyor

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın korumacı ticaret politikası ve sert ekonomik söylemleri, varlık fiyatları üzerindeki etkisini sürdürüyor. Ancak son zamanlarda, Trump’ın ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ve Çin’e yönelik söylemlerinde tonunu yumuşattığı gözlemleniyor.

‘Çok Nazik Olacağız’ Sözleri Dikkat Çekiyor

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına ilişkin Trump, “Biz çok nazik olacağız. Onlar da çok nazik olacaklar. Sonra ne olacağını göreceğiz ama nihayetinde bir anlaşma yapmak zorundalar. Çünkü aksi takdirde ABD ile iş yapamayacaklar” şeklinde konuştu.

ABD yönetiminin Çin’e uyguladığı tarifeleri müzakere edeceğini ancak şu an için değiştirmeyeceğini belirtmesi, Asya endekslerinde yatırımcıların tedbirli olmasına neden oluyor. Bölgedeki ekonomi yetkililerinin açıklamaları da yakından takip ediliyor.

Korumacılık Kimseye Fayda Sağlamaz

Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng, G20 toplantısında yaptığı konuşmada, tek taraflılık ve korumacılığın herkes için zararlı olduğunu belirtti. Pan, Çin’in serbest ticaret kurallarını ve çok taraflı ticaret sistemini destekleyeceğini vurgulayarak dışa açık bir ekonomi politikası benimseneceğini ifade etti.

Japonya Maliye Bakanı Katsunobu Kato ise G20 ülkelerini piyasaları istikrara kavuşturmaya çağırarak, ABD’nin uyguladığı gümrük vergileri ve diğer ülkelerin aldığı karşı önlemlerin küresel büyümeyi olumsuz etkilediğini belirtti. Bugün ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile ikili görüşmeler yapacaklarını da duyurdu.

Bölgede bugün açıklanan verilere göre Güney Kore’de gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH), bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 daralarak 2024’ün ikinci çeyreğinden bu yana ilk kez küçüldü.

Asya Borsalarında Son Durum

Bu gelişmelerle Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 artışla 35.081 puandan, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 azalışla 2.522 puandan kapanırken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 artışla 3.298 puanda, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,2 düşüşle 21.819 puanda ve Hindistan’da Sensex endeksi yüzde 0,3 kayıpla 79.877 puanda bulunuyor.

Related Posts

Hizmet üretici enflasyonu martta da hız kesmedi: Yıllık artış yüzde 40’a ulaştı

Martta aylık bazda Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE), yüzde 2,25 artarken yıllık bazda ise yıllık bazda yüzde 37,94 artış gösterdi.

CHP’den hükümete don felaketi çağrısı: ‘Ekonomiye yansıması kaçınılmaz’

CHP’li Erhan Adem, son don felaketlerinin tarımı ciddi şekilde etkilediğini belirterek üreticilere hızlı ve adil destek çağrısında bulundu. Alın teri ve planlamaya dayalı bir yönetim anlayışının şart olduğuna dikkat çekti.

DİSK: Gerçek işsizlik 12 milyona dayandı!

TÜİK’in dar tanımlı işsizlik verilerinin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan DİSK-AR’a göre, geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 28,8’e ulaşarak son 11 yılın zirvesine yaklaştı. Gerçek işsiz sayısı 12 milyona dayandı.

Deprem planınız hâlâ yok mu?

Geçen haftaki 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından annem beni aradı. Kaygılıydı, dikkat etmemi ve önlem almamı istiyordu. “Ben Naci Görür’e inanıyorum; dikkatli ol,” dedi. Hafta sonu yürüyüş yaptığım yakın bir arkadaşım ise “Bence Şener Üşümezsoy haklı. Stres azaldı” diyordu. Bir de Celal Şengörcüler ve Ahmet Ercancılar var. Abartılı gelebilir ama Türkiye yine bölündü. Bir yanda Naci Görürcüler, diğer yanda Şener Üşümezsoycular ve diğer tarafta Celal Şengörcüler ve Ahmet Ercancılar. Aslında listeye başka isimler de eklenebilir.

Donald Trump’ın ilk 100 günü küresel ekonomiyi nasıl etkiledi? Küresel resesyon riski çok yüksek!

Piyasalarda ticaret müzakerelerindeki iyimserlikle bir toparlanma görülse de ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk 100 gününün ardından yatırımcılar varlık fiyatlarının sürdürülebilirliği konusunda temkinli. Belirsiz politika ortamı, bazı yatırımcıları farklı varlıklara yönelmeye itiyor. ABD ekonomisinin geleceğine yönelik endişeler ise satış dalgalarına yol açtı.

Alman devinden kritik uyarı: Merkez Bankası’nın faiz hamlesi TL’yi kurtaramayacak

Commerzbank’ın baş ekonomisti Tatha Ghose, Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde politika faizini yükseltme kararının Türk Lirası’nın değerini koruyamadığını vurguladı. Ghose’a göre, faiz artışı sonrasında TL’nin seyrinde belirgin bir toparlanma görülmedi; aksine güven kaybı yeniden derinleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir