Veremediğiniz kiloların sebebi bu hastalık olabilir!

Lipödem Hastalığı ve Beslenme İlişkisi

Bacaklarda aşırı yağ birikimiyle kendini gösteren lipödem hastalığının genellikle geç teşhis edildiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ekin Sayer, lipödem tedavisinde kilo vermekten ziyade vücudu bütüncül olarak iyileştirmenin temel amaç olduğunu belirtti.

“Kadınların Çoğu Kilo Sorununa Bağlıyor”

Sayer, pek çok kadının bacaklarında açıklanamayan kalınlaşma, ağrı ve ödemle mücadele ederken yaşadığı durumu sadece kilo sorununa bağladığını söylüyor. Lipödem, özellikle kadınlarda simetrik yağ birikimi, hassasiyet, kolay morarma ve dokunmaya duyarlılık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik ve ilerleyici bir rahatsızlıktır. Beslenmenin bu hastalıktaki önemi sıklıkla ihmal edilmektedir.

Vücudun Orantısız Görüntüsü

Lipödemin genetik ve hormonal temelli bir bağ dokusu hastalığı olduğunu belirten Sayer, ergenlik, gebelik ve menopoz gibi dönemlerde lipödem belirtilerinin arttığını söylüyor. Alt vücutta simetrik olmasına rağmen üst vücutla orantısız bir görüntü oluşturan yağ birikimi için diyet ve egzersizin yeterli olmadığını vurguluyor.

“Fizyolojik Direnç Göz Ardı Edilmemeli”

Sayer, lipödemli bireylerin standart zayıflama diyetleri yerine hedef odaklı, kişiye özel ve bütünsel bir beslenme yaklaşımına ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Sorunun irade veya motivasyon değil, fizyolojik direnç olduğunu vurguluyor.

“İyi Beslenmek Kilo Vermekten Önemli”

Sayer, lipödem tedavisinde temel yaklaşımın kilo vermek değil, inflamasyonu azaltmak, lenfatik ve dolaşım sistemini desteklemek, ödemi kontrol altına almak, insülin direncini dengelemek ve beden algısıyla ilgili farkındalık kazandırmak olduğunu belirtiyor. Beslenmede mevsim sebzeleri, kırmızı ve mor meyveler, zeytinyağı, avokado, çiğ kuruyemişler, omega-3 içeren balıklar, zerdeçal ve zencefil gibi doğal anti-inflamatuvar besinlerin önemli olduğunu vurguluyor.

Diyabet ve Lipödem İlişkisi

İnsülin direncinin lipödemli bireylerde sıklıkla görüldüğünü belirten Sayer, basit şeker, beyaz un ve işlenmiş karbonhidratlardan uzak durulması gerektiğini öneriyor. Tam tahıllar, baklagiller ve yüksek lifli gıdaların tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Sıvı Tüketimi ve Minerallerin Önemi

Lenf sisteminin desteklenmesi için günlük en az 2-2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Sayer, magnezyum, potasyum ve C vitamini için önerilerde bulunuyor.

Süt Ürünleri ve Gluten Hassasiyeti

Bazı lipödem hastalarının süt ürünleri ve glutene hassas olabileceğini belirten Sayer, bu yüzden uzman eşliğinde eleme diyeti uygulanması gerektiğini öneriyor.

“Duygusal Yük de Var”

Lipödem hastalığının sadece fiziksel değil, duygusal yükü ağır olduğunu belirten Sayer, lipödemi sürdürülebilir bir beslenme planıyla kontrol altına almanın mümkün olduğunu söylüyor.

Related Posts

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Yaşam kalitesini düşürüyor! Sabah dümdüz, akşam şiş bir karna karşı 7 çözüm

Çoğu kişi sabah dümdüz bir karınla uyanmasına rağmen gün sonunda karın şişliği yaşadığını ifade eder. Şişkinliğe genellikle; ağrı, rahatsızlık, mide bulantısı, hazımsızlık, kabızlık veya ishal, halsizlik ve solunum güçlüğünün eşlik ettiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, şişliğe karşı 7 çözüm önerisinde bulundu.

Alzheimer’a umut olacak keşif!

Alzheimer hastalığında umut olabilecek keşif…Prof. Dr. Konuk, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak.” dedi.

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün